Gratis stockfoto’s

Gratis stockfoto’s

Gratis stockfoto’s zijn ontzettend handig wanneer jij zelf geen foto’s hebt voor op jouw website, blog of social media. Maar gelukkig bestaan er veel websites met gratis stockfoto’s. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Publiek domein

Over het algemeen vallen de stockfoto’s op deze websites onder het publiek domein (CC0 en PDM). Dit betekent dat de afbeelding niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Daarom hoeft er dus geen toestemming van de auteur te worden gevraagd en de auteur hoeft ook niet vermeld te worden. Echter, de auteurs zouden het wel waarderen wanneer ze bij de foto genoemd worden.

Gebruik van gratis stockfoto’s

Stockfoto’s onder CC0 kunnen door iedereen en voor alle doeleinden gebruikt worden (dus ook voor commerciële doeleinden). De foto’s mogen alleen niet gedistribueerd worden en je mag niet beweren dat je de auteur of eigenaar bent.

Voorwaarden van stockfoto’s

Ondanks de vrijheid die je bij CC0 foto’s hebt, gelden er nog wel regels. Bekijk daarom altijd de voorwaarden van de betreffende website en wat er bij de stockfoto vermeld staat. Daarnaast kun je meer informatie over CC0 en PDM vinden op de website van Creative Commons Nederland.

Website Pexels - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Pexels

Een zeer populaire website met honderdduizenden gratis stockfoto’s van hoge kwaliteit. De foto’s zijn vrij voor commercieel gebruik, geen attributie noodzakelijk en mogen bewerkt worden.

Website Pexels

Website Pixabay - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Pixabay

Meer dan 1,6 miljoen afbeeldingen en video’s. De foto’s kunnen ook voor commerciële doeleinden worden gebruikt, geen attributie noodzakelijk. De website en de zoekfunctie van Pixabay is ook in het Nederlands.

Website Pixabay

Website Unsplash - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Unsplash

Met meer dan 850.000 gratis foto’s en duizenden die dagelijks worden toegevoegd, is de kans groot dat er een foto voor jou bij is. De foto’s zijn vrij voor commercieel gebruik, zonder attributie en mogen worden bewerkt.

Website Unsplash

Website Freepik - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Freepik

Een website vol met gratis foto’s, vectoren, PSD bestanden en iconen. De foto’s mogen bewerkt worden en zijn vrij voor commercieel gebruik. Je dient de auteur te vermelden wanneer je de foto’s gratis gebruikt. Met een premium account hoef je geen auteur te vermelden. Bovendien heb je toegang tot meer dan 3 miljoen extra foto’s, vectoren en pad bestanden. En dat voor relatief lage kosten.

Website Freepik

Website Freeimages - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Freeimages

Blader door 383.346 gratis foto’s en illustraties. Om foto’s te kunnen downloaden, moet je een gratis account aanmaken. In sommige gevallen moet je de auteur crediteren of op de hoogte stellen van het gebruik van de afbeelding. Dit staat dan bij de foto vermeld. Bij de meeste foto’s is dit echter niet het geval.

Website Freeimages

Website Stocksnap.io - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

StockSnap.io

Ook op deze website vallen de foto’s onder Creative COmmons – CC0. De foto’s mogen zonder toestemming en vermelding van de auteur worden gebruikt. Daarnaast mogen ze bewerkt worden en mogen ze ook voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

Website StockSnap.io

Website picjumbo - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Picjumbo

Deze stockfotowebsite heeft niet de meeste foto’s. Daarentegen zijn de foto’s echt prachtig en van hoge kwaliteit. De foto’s zijn gratis te downloaden, vrij voor commercieel gebruik en de auteur hoeft niet vermeld te worden.

Website picjumbo

Website Flickr - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Flickr Creative Commons

Flickr is een opslagplaats voor foto’s. De gebruiker kan de foto’s in een privégedeelte plaatsen en eventueel delen met anderen die hij toestemming geeft. Veel Flickr-gebruikers hebben ervoor gekozen om hun werk aan te bieden onder een Creative Commons-licentie. De foto’s zijn gecategoriseerd op soort licentie.

Website Flickr Creative Commons

Website New Old Stock - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

New Old Stock

Op deze website staat een verzameling van vintage foto’s. De foto’s zijn afkomstig van Flickr. Bij het downloaden wordt je ook doorverwezen naar de website van Flickr. De meeste foto’s kennen “no know copyright restrictions”. Dit betekent dat ze geen bekende auteursrechtbeperkingen hebben en dus tot het publieke domein behoren. Let ook hier goed op of dit het geval is.

Website New Old Stock

Website Skitterphoto - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Skitterphoto

Alle foto’s behoren tot het publieke domein. De foto’s mogen worden bewerkt, zijn vrij voor commercieel gebruik en zonder toestemming van de auteur te gebruiken. Leuk om te vermelden is dat de 2 eigenaren uit het noorden van ons eigen land komen.

Website Skitterphoto

Website FreePixels - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Freepixels

Alle foto’s behoren tot het publieke domein. De foto’s mogen worden bewerkt, zijn vrij voor commercieel gebruik en zonder toestemming van de auteur te gebruiken. De laadtijd en gebruiksvriendelijkheid van de website hebben nog wel enige verbetering nodig.

Website FreePixels

Website Kaboompics - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Kaboompics

Kaboom heeft meer dan 32.000 afbeeldingen. Wat handig is aan deze website is dat er gezocht kan worden op kleuren en dat er fotoshoots aanwezig zijn.

Website Kaboompics

Website MMT stock - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Focastock

Focastock heeft meer dan 88.000 foto’s die onder CC0 vallen. Daarnaast zijn er video’s beschikbaar. De foto’s die op deze website staan zijn ook te vinden op Shopify en Canva.

Website Focastock

Website Picography - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Picography

Hier vallen de foto’s ook weer onder CC0. De website heeft momenteel meer dan 1.300 foto’s beschikbaar.

Website Picography

Website Burst - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Burst (by Shopify)

Ook deze foto’s vallen onder het publiek domein. Dus geen toestemming of vermelding van de auteur. En vrij voor commercieel gebruik en bewerking.

Website Burst

Website Reshot - Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Reshot

Gratis icons en afbeeldingen.

Website Reshot

Website Canva- Gratis stockfoto's - Bowie Webdesign

Canva

Canva is eigenlijk geen stockfoto website, maar erg handig voor het ontwerpen van social media omslagen, blog banners, infographics, en meer. Er zijn ook gratis afbeeldingen beschikbaar die je kunt gebruiken. Of gebruik gewoon een eigen foto of een foto van één van de andere stockfotowebsites (indien de licentie dat toelaat). Dat laatste hebben wij ook gedaan. Er moet wel een gratis account worden aangemaakt.

Website Canva

Website Foodiesfeed - Bowie Webdesign

Foodiesfeed

Meer dan 1200 foto’s van eten en drinken. Ook voor commercieel gebruik.

Website Foodiesfeed

Website Gratisography - Bowie Webdesign

Gratisography

Deze stockfoto website heeft een verzameling van eigenzinnige foto’s. De afbeelding hiernaast geeft een indruk van de foto’s die hier beschikbaar zijn.

Website Gratisography

Website Styled Stock - Bowie Webdesign

Styled Stock

Het aanbod foto’s op deze website is vrij beperkt. Er worden veelal objecten op een tafel gefotografeerd of tegen een muur aan. Denk hierbij aan een plantje, computer, make-up, pennen, enz.

Website Styled Stock

Website Iso Rupublic - Bowie Webdesign

Iso Republic

Duizenden CC0 foto’s en video’s.

Website Iso Republic

Website Jay mantri - Bowie Webdesign

Jay mantri

Veel foto’s op deze website zijn van de natuur, gebouwen en wegen. Over het algemeen zijn de foto’s in het zwart/wit en in zachte kleuren waardoor ze een beetje gedateerd lijken. Ook zijn de meeste foto’s niet van hele hoge resolutie. Nadeel van deze website is dat er geen optie is op te filteren. Ook is het niet helemaal helder hoe je moet downloaden. Wij gebruiken hiervoor dan ook de rechtermuisknop.

Website Jay Mantri

Website Pikwizard - Bowie Webdesign

Pikwizard

Meer dan 1 miljoen foto’s en video’s die onder CC0 vallen.

Website Pikwizard

Website Stockvault - Bowie Webdesign

Stockvault

Een kleine 145.000 gratis foto’s staan er op deze website. Daarnaast zijn er gratis vectoren beschikbaar. Deze website heeft ook een premium gedeelte waar onder andere muziek wordt aangeboden.

Website Stockvault

Website Splitshire - Bowie Webdesign

Splitshire

Met 1.000 gratis foto’s heeft deze website zeker niet de meeste foto’s, maar wel hele fraaie.

Website Splitshire

Website Life of pix - Bowie Webdesign

Life of pix

Diverse gratis foto’s en videos in verschillende categorieën beschikbaar

Website Life of pix

Website Librestock - Bowie Webdesign

LibreStock

LibreStock is een zoekmachine voor gratis stockfoto’s en beelden met veelal CC0 licenties. Een aantal van voorgenoemde fotostock websites komen in deze zoekmachine voor. Er zijn ongeveer 60.000 foto’s met CC0 licentie beschikbaar.

Website LibreStock